Kristosofi-lehti Helmikuu 2009: Toimittajalta

Kalevalassa on hyvä kuvaus älyn ja järjen erilaisuuksista. Rauta on vertauskuva alemmasta älyelämästä, materialisoituneesta ymmärryksestä, kun taas tuli kuvaa korkeampaa järkeä, manasta. Rauta, päivätajuinen älymme on kotoisin maasta. Tuli, korkeampi järkemme, on tullut taivaasta. Kalevala kertookin ilman Ukon iskeneen tulta ylähällä taivosessa tähtitarhojen tasalla.
Käy ilmi, että rauta ja tuli ovat veljeksiä. Olipa aikoa vähäisen, niin rauta tahteli tavata vanhempata veikkoansa, tulla tulta tuntemahan. Rauta oli aivan kurjassa tilassa, sillä se oli suossa soikottanut sutosen sorkissa ja karhun askelissa
Jotta rauta voisi palvella ihmiskuntaa, se pitäisi takoa työkaluiksi ja takomista varten karkaista. Rauta joutui seppo Ilmarisen pajaan, joka tuon tulehen tunki, alle ahjonsa asetti. Lietsoi kerran, lietsoi toisen, lietsoi kerran kolmannenkin. Rauta raukka huusi: ”Ota pois minua täältä tuskista tulen punaisen!” Ilmarisen epäillessä: ”Jos otan sinun tulesta, ehkä kasvat kauheaksi, kovin raivoksi rupeat, vielä veistät veljeäsi, lastuat emosi lasta”. Rauta lupasi ja vannoi, ettei veistä veikkoansa, lastua emonsa lasta.
Mutta kuinkas kävikään! Vaikka Ilmarinen suoritti valmistelutyöt huolella, niin eikös katon rajasta katsellut Herhiläinen Hiien lintu viskonut rauankarkaisuveteen mukaan maon mustia mujuja, kusiaisen kutkelmia, sammakon salavihoja.
Tällaiseen karkaisuveteen kastettu rauta raivoksi rupesi:

Sai siitä teräs pahaksi,
Rauta raivoksi rupesi,
Petti, vaivainen, valansa,
Söi kuin koira kunniansa:
Veisti, raukka, veljeänsä,
Sukuansa suin piteli,
Veren päästi vuotamahan,
Hurmehen hurahtamahan.

Meidän päivinämme olemme saaneet raudan syntysanat. Ne ovat Pekka Ervastin suomentamassa ja syventämässä Jeesus Kristuksen Vuorisaarnassa. Ne ovat maailmanuskonnon moraalinen perusta. Ne sopivat kaikille ihmisille, kaikille kansoille, kaikille roduille. Niihin syventymällä ja omaksumalla ne käytännön ojennusnuoraksi kaikkinainen verenvuoto, väkivalta ja sodat voidaan lopettaa. Ohjeet ovat lyhyet, ytimekkäät ja selkeät: Älä suutu, älä ajatuksissasikaan ole epäpuhdas, älä vanno, älä ole pahaa vastaan ja älä sodi, vaan rakasta kaikkia ihmisiä. Rauhan tila ei laskeudu maailmaan aamukasteen tavoin, se on luotava. Luovumme sielussamme väkivallan, sodan ja epäveljeyden hengestä ja yritämme vakavissamme toteuttaa ihmisyyden ihannetta elämässämme.
Annikki Kumpulainen
annikki_kumpulainen_at_kolumbus_fi

Kategoria(t): Ajankohtaista, Kirjoituksia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.