Kaikki viisaat sanovat: ”Ihminen tunne itsesi.” Miten sitten voimme oppia tuntemaan itsemme?
Vanhassa testamentissa puhuu jylisevä koston Jumala: Älä tee sitä tai tätä. Onhan uudessa testamentissa kyllä mainittu ”älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi”, ja ”minkä ihminen kylvää, sen hän myös niittää”. Vain vakavasti ajatteleva yksilö alkaa kysyä: Mitä tämä elämä on? Miksi synnymme tänne? Onko missään neuvoja ja ohjeita ihmiselle, joka haluaa tehdä ja elää oikein? Onko missään opettajaa, joka opettaa meitä kasvamaan ihmisinä? Kenet valitsemme opettajaksemme?
Mikä on luonnollisempaa, kuin että täällä kristikunnassa käännymme oman uskontomme perustaja, oman vapahtajamme puoleen ja kysymme: Mitä sinä Jeesus Kristus opetat meille? Mitä opetat minulle? Sillä jokainen astuu yksitellen elämän salakouluun. Jeesus puhuu kansalle ja opetuslapsille, mutta keitä nämä opetuslapset sitten ovat? Ovatko hekin vakavia totuudenetsijöitä ja pyrkijöitä? Jeesus on luvannut, etsivä löytää ja kolkuttavalle avataan.
Kun ihminen löytää Jeesuksen Vuorisaarnan käskyt ja alkaa tutustua niihin, hän huomaa, että käskyissä on järkeä. Ja vähän ajan päästä myös ymmärrys aukeaa käskyjen sisällölle. Elämä on vapaa. Sen tähden saamme tehdä ja menetellä, niin kuin tahdomme, saamme erehtyä, saamme tehdä pahaa. Siinä vallitsee täydellinen vapaus. Mutta elämän koulun opetus on siinä, että se järkähtämättä antaa meidän kantaa seuraukset omista teoistamme.
Ensimmäinen käsky opastaa meitä maakokeen labyrintistä totuuden päivänvaloon. Milloin me suutumme? Suutumme silloin, kun mielestämme loukataan meidän omistusoikeuttamme. Opi lempeäksi ja anteeksiantavaiseksi, älä anna sydämesi kiintyä tämän maailman aarteisiin ja kalleuksiin. Älä edes luule omistavasi rakkaimpiasi.
Toisen käskyn uusi muoto on ”Älä ole ajatuksissasikaan epäpuhdas”. Tämä on selvää tulikoetta. Tulikokeessa täytyy oppia puhdistamaan tunne-elämää. Mietiskelyn avulla opimme muovaamaan ajatuselämäämme kauniiksi ja puhtaaksi.
Kolmas ohje ”Älä ollenkaan vanno” opettaa meidät rehellisiksi ja totuudenmukaisiksi. Tämä on vesikoetta, ja mehän olemme jo totuuden etsijöitä ollessamme vesikokeessa.
Jeesuksen neljäs käsky kuuluu ”Älä ole pahaa vastaan”. Millä muulla tavalla voimme oppia hyvää muuten kuin siten, että luovumme tekemästä pahaa? Meidän ei tarvitse ollenkaan huolehtia siitä, että toiset tekevät pahaa, kunhan katsomme, ettemme itse tee pahaa. Se on niin sanottu passiivinen vastarinta pahan suhteen. Taistelu käydään näkymättömässä maailmassa, jossa ajatukset ovat sanoja. Taistelematta me voitamme. Tämä pahan vastustamattomuus on yhteydessä ilmakokeen kanssa.
Kun totuudenetsijä noudattaa näitä Jeesuksen neljää käskyä, hän luonnollisesti tulee viidenteen, joka on kaikkien yhdistelmä, rakkauden käskyyn. Rakasta kaikkia, älä pidä vieraita kansoja vihollisinasi – ja muista, että kaikki ihmiset ovat kaikissa kansoissa inhimillisiä olentoja, jotka osaavat iloita ja kärsiä, rakastaa ja kaivata rakkautta!
Kun totuudenetsijä salakoulua käydessään noudattaa kaikkia näitä käskyjä niin tunnontarkasti ja niin henkevästi kuin hän kykenee, koittaa hänelle vihdoin päivä, jolloin hänet – niin kuin teknillisesti sanotaan – vihitään eli otetaan vastaan niiden olentojen joukkoon, jotka muodostavat elämän salakoulun – veljespiirin. ”Silloin hänkin on yksi meistä, silloin hänkin kuuluu niiden valittujen joukkoon, joiden tehtävänä on läpi vuosituhansien kantaa ihmiskunnan taakkoja ja auttaa pimeydessä hapuilevia veljiään.”
Arianne Heiskari