Miksi alkukristittyjä vainottiin?

Pekka Okko

Miksi alkukristittyjä vainottiin?

Lukiessamme kirkkohistorioista alkuseurakunnan henkevästä ajasta huo­maamme niissä kerrottavan, että ensimmäiset kristityt joutuivat julmien vainojen kohteiksi. Asia luonnollisesti hämmästyttää meitä, varsinkin kun näemme kirkkokristittyjen voivan nykyään esteettä tunnustaa uskoaan, eikä siinä mikään viittaa semmoiseen, mikä selittäisi vainojen syytä. Mikä ensimmäisten kristittyjen noudattamassa elämänopissa ja käytännössä koettiin niin vaaralliseksi, että se järkytti Rooman valtakunnan perustuksia?

Rooman historiaa kuvaavissa teoksissa kerrotaan keisarikultin muodostu­misesta. Se velvoitti osoittamaan keisarille jumalallista kunnioitusta. Tavallisissa historiankirjoituksissa viitataan siihen, että kristityt tunnustivat keisarin maallisen vallan, mutta kieltäytyivät palvelemasta häntä jumalana eivätkä osallistuneet keisarikulttiin. Kristinuskon levitessä Rooman valta­kunnassa kristityt joutuivat luonnollisesti pohtimaan Jeesuksen opettaman, ihmisen sisästä kasvavan rauhan ja rakkauden Jumalan valtakunnan olemus­ta sekä sitä, miten heidän itsensä tuli toteuttaa sitä maailmassa, jota maalli­set hallitsijat sotajoukkoineen ja väkivaltakoneistoineen pitivät otteessaan. Miten alkuajan kristityt ratkaisivat käytännössä oman kantansa sotaan ja väkivaltaan?

Kategoria(t): Kirjoituksia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.